M- Fritz Lang


Yönetmen sinemaları bir çok kişiye göre sıkıcıdır. Evet, bu konuda haklı olabilir insanlar. Sıkıcıdır çünkü kafanızı yorar, orada öylece ekrana ya da beyaz perdeye bakmanıza izin vermez. Sıkıcıdırlar çünkü kafanızı yorabilecek yöntemlerle üretilmişlerdir. Bazen çok yavaş akar film, bazen filmin sonuna kadar anlam veremediğiniz olur. Sizi düşünmeye zorlar. İçine çeker film ya da çoğu seyirci filmin dışına iter kendini, fazla gelir yönetmenin ona vermeye çalıştığı yük.
Eski filmlere ilgim olduğundan dolayı, araştırıp buluyorum böyle filmleri. M filmi de onlardan biri. 1931 yapımı olan bu film gayet ilgi çekici. Çünkü bir çok ilki içinde barındırdığı gibi konuyu işleme şekli açısından da farklı. Almanya'da çocuları öldüren bir seri katilinin yakalanmasıyla ilgili bir film olan M' de ilk kez bazı gerilim sahnelerinin (günümüzde klişeleşmiş) kullanılmıştır. Ayrıca filmin katilin yakalanmasından çok toplumun psikolojisini ön plana çıkarıyor olması dönemin psikolojik yapısına da ışık tutar. (İkinci dünya savaşı öncesinde çekilmiş bir film olması dikkat çekici.)

Son olarak filmin adının M olması kimilerine göre mourder (katil) kelimesinin baş harfinden kaynaklanır. Ama bununla ilgili kesin bir bilgi yoktur.




1 yorum:

  1. Yazı için teşekürler. Bu film hakında hiç bilgim yoktu. Fragmanına baktım da ilginç bir filme benziyor. 1930'lu yılllardaki sinema anlayışı ve tekniklerini görmek için bile izlenebilir. Ayrıca devrinin yaşamı ve ortamı hakkında bilgiler var. Fragmanı adının neden M olduğu hakkında ipucu içeriyor. Fragman http://www.cinemagia.ro/trailer/m-eine-stadt-sucht-einen-morder-m-un-oras-isi-cauta-ucigasul-1673/?ref=imdb

    YanıtlaSil